ПОИСК

 

Автор Тема: Як забрати машину і не платити за послуги евакуатора. ЗРАЗОК ДОКУМЕНТА  (Прочитано 7466 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Anov Мужской

  • Жизнь прекрасна
  • "Категория А - Автор"
  • ***
  • KIA-маньяк
Як забрати машину і не платити за послуги евакуатора. ЗРАЗОК ДОКУМЕНТА
14.01.2009  16:20


Фото www.newsru.ua
[float=left][/float] Столична влада бере автомобілістів просто в "єжові рукавиці". Поряд із новими штрафами, які зросли в 10 разів, за київськими водіями слідкують відеокамери і на кожному кроці чекають блокіратори та евакуатори.

До того ж у мерії вирішили поділити столицю на зони і підняти ціни на парковку. А щоб автомобілісти "поводилися чемно" закупили чималеньку кількість так званих "башмаків".

Але і це ще не все. Тарифи вирішили підняти не тільки на розблокування коліс авто, а і на евакуювання. Тож платити треба за все: за навантаження машини на евакуатор, за її перевезення (за кожен кілометр) і за вивантаження.

Таким чином водієві, який потрапив до рук КП "Київтранспарксервіс" доведеться розлучитися з кругленькою сумою грошей, перш ніж забрати свого чотириколісного друга.

Але виявляється, автомобіль можна забрати безкоштовно.

У святкові дні блокувальники коліс та евакуатори розпочали справжнє полювання на столичних автомобілістів. Але сміливцям вдалося відстояти свої права.

Киянин виявив зникнення свого транспортного засобу з місця його стоянки. Як з'ясувалося, автомобіль було евакуйовано на спеціальний майданчик за порушення правил стоянки. Працівники "Київтранспарксервіс", які знаходилися на спеціальному майданчику, а також працівники ДАІ відмовилися повернути транспортний засіб без оплати евакуювання  автомобіля.

Тоді власник транспортного засобу прийшов з письмовим зверненням до головного офісу КП "Київтранспарксервіс" з вимогою повернути транспортний засіб без сплати понад 1000 гривень.

Як повідомляє адвокатська компанія "Наталія Субота і партнери", для цього було кілька законних підстав.

Зокрема КП "Київтранспарксервіс" порушило частину 1 статті 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка не передбачає можливості тимчасового затримання транспортного засобу у випадку порушення правил стоянки.

Крім того, евакуювальники не мали юридичних та фактичних підстав для евакуації транспортного засобу, адже на момент вимоги про оплату вартості виконаних робіт з евакуації водій транспортного засобу не був визнаний винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення. Тому по суті  КП "Київтранспарксервіс" застосовує покарання без встановлення вини особи.

Водій транспортного засобу не замовляв роботи з евакуації власного автомобіля комунальному підприємству.

Ще однією "законною підставою" є положення КМДА, відповідно до якого транспортний засіб має бути повернуто його власнику або довіреній особі без оплати послуг евакуації у випадку відмови від оплати таких послуг з подальшим стягненням таких коштів у судовому порядку.

У результаті після години перемовин транспортний засіб було повернуто його законному власнику без оплати за виконані роботи з евакуації транспортного засобу.

Коли евакуатор має право забрати авто?

Евакуатор забирає машину, якщо власник залишив її у недозволеному місці.

За повернення автомобіля власнику, окрім сплати штрафу за порушення правил дорожнього руху, комунальне підприємство "Київтранспарксервіс" вимагає оплати таких робіт: виклик евакуатора; завантаження на евакуатор транспортного засобу; доставка транспортного засобу до спецмайданчика.

"Дії комунального підприємства "Київтранспарксервіс" є незаконними, оскільки підстав для евакуації транспортного засобу у такому порядку в законі немає", - наголосив адвокат Андрій Нечипоренко.

Нова норма, закріплена статтею 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, не передбачає можливості затримання транспортного засобу у випадку порушення його водієм правил стоянки.

Сумнівною, з юридичної точки зору, також видається стягнення комунальним підприємством оплати за евакуацію транспортного засобу. Відповідно до Цивільного кодексу за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

У ситуації з вилучення транспортного засобу за допомогою евакуатора власник автомобіля не просить "Київтранспарксервіс" евакуювати свій автомобіль. Більше того, таке вилучення відбувається поза волею його власника. Іншими словами, власник змушений платити за роботи, які він не замовляв, що є не тільки незаконним, а й абсурдним.

"Дії КП "Київтранспарксервіс" - це незаконний комунальний рекет, який здійснюється під ширмою піклування про киян та з використанням державно-владних повноважень," - переконаний Нечипоренко.

За словами адвоката, евакуація транспортних засобів, можливо, і є способом боротьби зі злісними порушниками правил стоянки, однак вона повинна здійснюватися виключно у законному порядку.

Як повернути автомобіль  безкоштовно?

Ви можете звернутися (в усній формі) до працівників "Київтранспарксервісу", які забрали автомобіль на штрафмайданчик, з проханням повернути машину без оплати будь-яких послуг. Якщо на ваші дії не відреагують, варто написати заяву, у якій обгрунтувати незаконність дій евакуювальників.

Заява про повернення транспортного засобу / ДОКУМЕНТ




Комунальному підприємству
"Київтранспарксервіс"
01030, м. Київ, вул. Леонтовича, 6

Петренко Петро Петрович
м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 12, кв. 22
власника/користувача транспортного засобу

 ___________(марка та № авто)

Заява

про повернення транспортного засобу

__ ____________ 2009 року близько __:__ години мною було виявлено зникнення транспортного засобу ______________________ (надалі - транспортний засіб, машина), право на керування яким я маю в установленому чинним законодавством порядку, із місця стоянки за адресою: _____________________.

Як з'ясувалося, мою машину було евакуйовано за порушення правил стоянки транспортних засобів на спеціально обладнаний майданчик за адресою: м. Київ, __________________. На місці цього майданчику, куди я прибув цього ж дня близько __.__ години і провів до __.__ години, мені так ніхто і не повідомив, яке адміністративне правопорушення я вчинив, протокол про вчинення адміністративного правопорушення складено не було, пояснень щодо допущеного порушення у мене не відбиралося, винним в адміністративному правопорушенні мене визнано не було.

Як вбачається зі змісту протоколу огляду та затримання транспортного засобу від __ ____________ 2009 року, затримання транспортного засобу було здійснено у зв'язку з порушенням мною вимог частини 2 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення (надалі - КУпАП). Однак порушень частини 2 статті 122 КУпАП я не вчиняв. Порушення правил стоянки або зупинки, які нібито мені інкримінуються, є складом адміністративного правопорушення за частиною 1 або 3 статті 122 КУпАП, але аж ніяк не за частиною 2 статті 122 КУпАП.

Із затриманням транспортного засобу (його евакуацією) та вимогою оплатити послуги евакуації незгоден, вважаю їх незаконними виходячи з того, що:

Затримання транспортного засобу відповідно до частини 1 статті 265-2 КУпАП з підстав порушення статті 122 КУпАП не передбачено.

Мені до цього часу не повідомлено склад адміністративного правопорушення, яке я вчинив, не відібрано моїх пояснень, не кажучи вже про те, що до цього часу мене не визнано винуватим у встановленому чинним законодавством порядку у вчиненні цього адміністративного правопорушення.

Юридичні і фактичні підстави для евакуації (затримання) транспортного засобу відсутні.

Відповідно до пункту 2.12 Порядку, затвердженого наказом КМДА № 14/104 від 16.07.2008 року, транспортний засіб має бути повернуто його власнику або довіреній особі без оплати послуг евакуації у випадку відмови від оплати таких послуг з подальшим стягненням таких коштів у судовому порядку.

Роботи з евакуації свого транспортного засобу я не замовляв, відтак вимоги щодо їх оплати є безпідставними.

У присутності ________________, ______________________ я, керуючись статтею 41 Конституції України, статтею 260 КУпАП, пунктом 2.12 Порядку, затвердженого наказом КМДА № 14/104 від 16.07.2008 року, __ __________ 2009 року неодноразово звертався з усними та письмовими заявами до _______________ про повернення мені транспортного засобу. Однак у поверненні транспортного засобу з незрозумілих незаконних причин мені було відмовлено. Більше того, працівники майданчику _________________ відмовилися прийняти мою письмову заяву про повернення транспортного засобу.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 19, 41 Конституції України, статтями 7, 260, 265-2 КУпАП, пунктом 2.12 Порядку, затвердженого наказом КМДА № 14/104 від 16.07.2008 року, беручи до уваги те, що усі присутні на майданчику за адресою: ______________________, - працівники КП "Київтранспарксервіс" відмовилися повернути транспортний засіб без оплати послуг евакуації та/або зареєструвати мою письмову заяву про повернення транспортного засобу, беручи до уваги особисті заяви начальника КП "Київтранспарксервіс" Поліщук О. М. у засобах масової інформації, яка стверджувала, що КП "Київтранспарксервіс" повертає транспортні засоби їх власникам або законним володільцям без оплати на місці за послуги евакуації, прошу: повернути мені транспортний засіб _____________________ без оплати за послуги евакуації.

/ Петренко П. П.

"Українська правда. Київ" за матеріалами адвокатської компанії "Наталія Субота і партнери"

http://kiev.pravda.com.ua/publications/496df4aad6469/

 


Счетчики: