ПОИСК

 

Автор Тема: Незначні ДТП стануть справою страхових компаній  (Прочитано 3729 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Kalin Женский

  • Я то блондинка! а у вас какое оправдание?
  • "Категория С – Солидный водила"
  • *****
  • Если мне поломают крылья, придется летать на метле
  • Страна: ua
  • Город: Киев, Боярка
  • Марка автомобиля: SsangYong
  • Модель: Actyon
18 вересня набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ДТП і виплат страхового відшкодування». Згідно з положеннями цього документу учасникам дорожньо-транспортних пригод надається право самостійно оформляти матеріали ДТП, в яких було пошкоджено застрахований транспорт та ніхто не постраждав. Закон був розроблений з урахуванням позитивного досвіду європейських держав.

Слід зазначити, якщо внаслідок ДТП отримані незначні пошкодження (до 10 000 грн.) транспортних засобів, — це питання виключно сфери страхування без участі державних органів.
 
Фактично вищезазначений Закон вводить поняття так званого «європротоколу» або «єврорапорту» (у Законі — повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду), що дозволяє не залучати працівників ДАІ при скоєнні незначних ДТП. Єдине, що потрібно зробити учасникам ДТП у таких випадках — повідомити страхову компанію про те, що відбулася автопригода. Повідомлення оформляється за встановленою формою.
 
Увага! Застосування такого повідомлення передбачено Законом, якщо:
 
— внаслідок ДТП немає травмованих, загиблих людей;
— у всіх учасників відсутні ознаки алкогольного, наркотичного; сп\’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів;
— всі учасники ДТП присутні на місці події;
— всі учасники ДТП застрахували свою відповідальність;
— всі учасники ДТП згодні з причиною ДТП, тобто відсутні спірні моменти.
 
Відповідно до Закону, у разі дотримання усіх вищезазначених умов, учасники ДТП не притягаються до відповідальності за статтею 124 Кодексу про адміністративні правопорушення за здійснення дорожньо-транспортної пригоди.
 
Прийнятий Закон вирішує питання, пов\’язані з врегулюванням тих випадків, в яких була обопільна вина учасників ДТП. За наявності вини кількох учасників збиток відшкодовується в рівних частинах пропорційно.
 
Також відповідно до Закону буде відшкодовуватися тільки той збиток, що був заподіяний транспортному засобу потерпілого. У разі, якщо він хоче отримати відшкодування ще за будь-яке майно, то він повинен буде викликати ДАІ.

http://cripo.com.ua/?sect_id=10&aid=122425

 


Счетчики: